Daca tot stam in casa si gatim, in loc sa plecam undeva in vacanta, daca tot avem timp sa visam si sa ne amintim sau sa nu uitam… scot din maneca unul din asii mei norocosi si va spun cum am facut rost de reteta originala de Tzatziki.
Eram in 2011, septembrie. Plecasem cu sora mea spre Zakynthos, unde urma sa ne intalnim cu mai multi prieteni si cunoscuti. Am facut o escala in Atena, si am batut la pas tot ce se putea in cele trei zile de escapada. Am ajuns in Zakynthos cu asteptari minime. Adevarul este ca ele au fost depasite cu muuult intrucat nu am avut in camera nici televizor si nici internet. In 2011 nu aveam roaming nici pe voce, daramite pe internet.
Bine macar ca am avut parte de 3 zile superbe cu acces nelimitat, inainte de a fi exilate in acest loc uitat de tehnologie. Cu gandul asta am adormit in prima seara. Nu era chiar prima mea seara in Zakynthos pentru ca eu mai fusesem si cu un an inainte pe insula si aveam foarte multe amitiri superbe.
Acum insa, fara internet simteam ca sunt pedepsita. Atat de pedepsita incat a trebuit sa iau parte si la petrecerea zilei de nastere a gazdei noastre, Kostas. Luat masa in curte, souvlaki, gyros, salate, masline si bineinteles, tzatziki. 7 zile si nu mi-ar fi ajuns cat tzatziki am savurat la terase. Cu feta, fara feta, cu rosii si castraveti, cu paine prajita, era nelipsit din orice meniu. In ziua cand Kostas ne-a dus sa admiram cel mai frumos apus de soare, am profitat de magia momentului si de faptul ca era sensibil la blonde si l-am rugat sa ne spuna si noua cum se face tzatziki.
Nu reteta gasita pe internet, ci una originala. Ne-a pus sa juram pe rosu ca o tinem numai pentru noi… dar simt cumva ca termenul s-a prescris, mai ales ca nu stim cand vom mai putea calatori, astfel incat am decis sa incalc acest juramant si sa scriu aceste randuri.
Asadar:
- 1 morcov dat pe razatoarea cu gauri mici
- Coaja de la 2 castraveti de gradina data pe razatoarea cu gauri mari
- Se stropesc cu otet si se pun intr-o sita pana cand otetul se scurge bine, bine
- Iaurt grecesc
- 1-2 catei de usturoi - tot pe razatoarea mica
- 1 lingura de otet
- 1 lingura de ulei de masline
- Sare (eu nu pun sare niciodata)
- Se lasa o ora la rece inainte de a se servi.
Mi-am reamintit de Grecia si senzatia racoroasa a acestui preparat, de Kostas care ne-a privat de internet, dar ne-a oferit in schimb sansa de a ne detasa si a iesi din tehnologie pentru a savura alte bucurii si a trai momentul prezent. Azi a fost ziua de dor maxim de evadare si acesta a fost felul meu de a iesi putin din izolare. Atat s-a putut :) A iesit senzational. Ceea ce va doresc si voua.
Pofta buna!